spot_img
HomeSemasaPenduduk miskin tegar terima 40 buah motosikal percuma

Penduduk miskin tegar terima 40 buah motosikal percuma

KUALA TERENGGANU: Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Ahmad Amzad Hashim menyempurnakan majlis sumbangan 40 buah motosikal kepada penduduk miskin tegar di kawasan Parlimen Kuala Terengganu, di sini, semalam.

Ahmad Amzad yang juga ahli Parlimen Kuala Terengganu berharap semua penerima akan memanfaatkan sepenuhnya motosikal yang diberi secara percuma ini untuk mencari rezeki bagi menambah pendapatan keluarga.

Sumber Berita Harian, memaklumkan seorang penerima motosikal, Norseaslinda Kasim, 44, dari Kampung Hiliran Jejawi, bersyukur sehingga menitiskan air mata gembira atas sumbangan itu.

Norseaslinda yang menjual pisang goreng dan keropok di Pulau Kambing berkata, anaknya meminjam motosikal rakan untuk membawa beliau ke majlis itu yang berlangsung di Pusat Tarbiyyah, Wakaf Mempelam.

“Perasaan saya berdebar-debar ketika nama dipanggil untuk naik ke pentas menerima geran, dan motosikal boleh dibawa pulang tanpa sebarang bayaran kerana semuanya termasuk insurans, sudah diuruskan,” katanya.

Beliau berkata, motosikal itu akan dimanfaatkan sebaik mungkin, termasuk untuk kegunaan ke pasar membeli barangan niaga.

“Sebelum ini, saya terpaksa menggunakan perkhidmatan kereta sewa untuk berulang-alik ke pasar setiap pagi bagi mendapatkan pisang dan keropok mentah,” katanya.

Seorang lagi penerima, Romzi Mokhtar, 52, dari Lorong Kemunting, Pasir Panjang, berkata beliau akan menunggang motosikal itu ke pasar untuk mengambil bekalan ditempah beberapa pengusaha premis makan.

40 buah motosikal disumbangkan.
Penerima sumbangan yang hadir.

“Saya hanya bekerja mengambil upah menghantar sayur, ikan, ayam dan keperluan lain yang ditempah beberapa pengusaha restoran serta kedai makan,” katanya yang memperoleh pendapatan RM50 sehari.

Selain itu, beliau berkata, kemudahan berkenaan juga akan digunakan untuk menghantar serta mengambil lima anaknya yang masih belajar di sekolah rendah dan menengah.

Turut hadir Datuk Ahmad Amzad Hashim, dengan turut disaksikan tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), iaitu Datuk Tengku Hassan Tengku Omar (Ladang), Wan Sukairi Wan Abdullah (Wakaf Mempelam), dan Ahmad Shah Muhamed (Bandar). – BH

ARTIKEL BERKAITAN

Most Popular