spot_img
HomeSemasaMount Kinabalu Sky Bike kian menjadi tumpuan

Mount Kinabalu Sky Bike kian menjadi tumpuan

RANAU: Mount Kinabalu Sky Bike Kampung Kigiok yang terletak enam kilometer dari pekan Ranau kian menjadi tumpuan para pengunjung tempatan dan luar negeri.


Selain tarikan Sky Bike, Ranau Rabbit Farm (RRF) yang terletak berhampiran turut dipenuhi pelancong yang hadir untuk melihat sendiri kepelbagaian spesis arnab yang ada.


Pemilik Mount Kinabalu Sky Bike dan RRF, Wong Ko Siong berkata, orang ramai digalakkan untuk mengunjungi dua lokasi pelancongan ini, selain Bombon Marakau, Pusat Ternakan Payau dan Pusat Madu lebah di Kg. Kinapulidan.

Jelasnya lagi, bayaran bagi seorang individu untuk mengikuti Sky Bike sejauh 200 meter dengan ketinggian lebih 30 meter pergi dan balik adalah RM90 bagi orang tempatan, bagi pelancong luar negeri pula bayaran yang dikenakan adalah sebanyak RM150, manakala untuk kanak-kanak yang berumur 12 tahun ke bawah bayaran yang dikhaskan adalah berjumlah RM30.

“Bagi kemasukan ke RRF pula, individu dewasa perlu membayar sebanyak RM5 manakala yuran sejumlah RM3 diperuntukkan bagi kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah,”tambahnya.

Sementara itu, hasil temubual bersama salah seorang pengunjung di situ, dia berkongsi tentang pengalaman yang menyeronokkan apabila dapat mengikuti Sky Bike tambahan ianya merupakan pengalaman pertamanya.

Turut menjadi lokasi tumpuan para pengunjung ialah Taman Air Panas Poring, Tagal Luanti Nalapak, Kinumolok Garden Lohan, Sabah Teh Nalapak, Pusat Gliding berhmpiran Kompleks Sukan Ranau, Taman Warisan Dunia Kinabalu, Dairy Farm Mosilou Kundasang dan banyak lagi.

ARTIKEL BERKAITAN

Most Popular