spot_img
HomeJenayahCubaan seludup 3,500 karton rokok di Tawau tumpas | Demi Sabah

Cubaan seludup 3,500 karton rokok di Tawau tumpas | Demi Sabah

TAWAU: Markas Angkatan Tugas Bersama 2 (MK ATB 2) berjaya mematahkan cubaan sindiket menyeludup masuk 3,500 karton rokok tidak bercukai di Lorong Haji Salleh, berdekatan Kampung Sri Aman, Tawau, hari ini.

Komander ATB 2, Brigadier Jeneral Abdul Karim Ahmad berkata Pasukan Tindak Balas Pantas (QRF) yang sedang melakukan rondaan Op BENTENG BERSAMA mendapati dua lelaki dewasa dalam keadaan mencurigakan yang sedang memindahkan kotak ke dalam sebuah stor, sekitar jam 1.30 pagi.

Kedua-dua lelaki tersebut kemudiannya bertindak melarikan diri dari lokasi kejadian setelah menyedari kehadiran pasukan QRF di kawasan tersebut.

“Hasil pemeriksaan awal yang dilakukan mendapati stor tersebut digunakan bagi tujuan transit penyimpanan rokok tidak bercukai yang diseludup dari Indonesia untuk dipasarkan di Tawau.

“Kami percaya sindiket ini turut melibatkan warga tempatan dan warga asing bagi tujuan perniagaan rokok seludup di pasaran gelap sekitar Tawau,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sebanyak 3,500 karton rokok berjenama Astro Menthol King yang dianggarkan bernilai RM420,000.00 telah dirampas dan diserahkan kepada IPD Tawau untuk tindakan lanjut.

Kes disiasat di bawah Seksyen 135 (1) (d) Akta Kastam 1967.

ARTIKEL BERKAITAN

Most Popular