spot_img
HomeEkonomiWarisan gesa kerajaan galakkan industri sederhana, bernilai tinggi di Pantai Timur Sabah...

Warisan gesa kerajaan galakkan industri sederhana, bernilai tinggi di Pantai Timur Sabah – Sarifuddin Hata

KOTA KINABALU : Parti Warisan menggesa Kerajaan Negeri menumpukan kepada peningkatan kemahiran rakyat Sabah di Pantai Timur untuk pekerjaan bergaji tinggi dengan menarik industri bernilai sederhana dan tinggi untuk memenuhi pembangunan ekonomi yang sedang berjalan dalam BIMP-Eaga.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Merotai, Sarifuddin Hata berkata infrastruktur / utiliti yang lebih baik, bekalan air dan elektrik yang stabil serta jaringan internet yang lebih luas juga perlu diutamakan untuk tujuan tersebut.

Beliau berkata kedudukan Pantai Timur yang berdekatan dengan Selatan Filipina yang mempunyai 20 juta penduduk dan Selat Lombok-Makassar yang sibuk sepatutnya diambil kesempatan oleh negeri itu.

“Peluang ekonomi ada untuk Sabah jadi sudah tiba masanya untuk kami meningkatkan industri bernilai sederhana dan tinggi kami di Pantai Timur bagi memenuhi keperluan wilayah Selatan Filipina dan Australasia.

Dan selepas permulaan Nusantara baru Indonesia di Kalimantan, Selat Lombok-Makassar akan menjadi sangat sibuk dengan banyak kapal dagang yang melakukan perdagangan mereka dari China atau Australia.

Kita mesti meletakkan diri kita dengan cepat untuk membolehkan rakyat Sabah terutamanya dari Sandakan, Tawau dan Lahad Datu mendapat manfaat secara langsung daripada pembangunan ini yang akan membuahkan hasil dalam tempoh sedekad,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sarifuddin yang juga mengetuai Jawatankuasa Dasar Ekonomi Warisan JPRN berkata Kalimantan juga akan memberi ancaman kepada Sabah apabila rakyat Sabah yang terlatih dan berkelayakan industri diburu untuk bekerja di sana.

“JPRN percaya bahawa walaupun Sabah kini menghadapi kekurangan tenaga kerja akibat pekerja Indonesia yang pulang ke negara mereka, rakyat Sabah yang terlatih dan berkebolehan industri kami juga boleh meninggalkan dan bekerja di Kalimantan jika peluang ada banyak di sana.

Jika mereka diperlukan dan ditawarkan gaji yang lebih tinggi daripada di Sabah, sudah tentu mereka akan pergi.

Dan jika mereka (pergi), ini adalah ancaman kepada agenda perindustrian Sabah yang dibayangkan oleh Warisan,” jelasnya.

“Kepentingan dan potensi besar Pantai Timur sebagai koridor ekonomi baharu bagi Sabah (dan Malaysia) tidak boleh diketepikan lebih-lebih lagi apabila urus niaga juga boleh dilakukan dalam Ringgit Malaysia dan ini boleh membantu pemulihan ringgit.

Unit komunikasi strategik parti juga telah mengenal pasti beberapa kemungkinan agenda ekonomi yang boleh mengubah bidang ini dengan berkesan tetapi keutamaan adalah untuk menambah baik dan meningkatkan pemboleh pelaburan seperti bekalan elektrik/air dan infrastruktur.

Kerana hanya dengan mempunyai jenis pemboleh yang boleh dipercayai kita boleh meneruskan agenda perindustrian Pantai Timur sebagai sebahagian daripada strategi kita untuk memerangi insiden kemiskinan mutlak di sini,” katanya. – Komunikasi Strategik Warisan

ARTIKEL BERKAITAN

Most Popular